VILLE VEKSTER SOM MAT. Ville vekster, blomster og bær løfter maten opp i helt nye dimensjoner, det smaker vidunderlig og dette er virkelig lokalprodusert helse kost. Øm vi ønsker oss en god helse så er dette mat vi bør inkludere i vårt kosthold – uansett hvilken type diett vi ellers følger. Vi kan begynne å se naturen rundt oss som et gedigent matfat. Mat som strutter av sunnhet og livskraft!
Dette er mat som gir oss de ekstra kreftene vi trenger i hverdagen. Jeg tenker at den beste maten for oss er den som kommer fra vårt nærmiljø og jo ferskere, desto mer er livskraften i maten i behold. Fordelen med viltvoksende mat er at disse plantene også vokser i en jord der de finner alle de næringsstoffene de har behov for, i motsetning til dyrket mat som vi mennesker plasserer der vi ønsker at det skal vokse. Tenk på løvetannen som vokser gjennom asfalt – hvilken livskraft! I bloggen finner du oppskrift på pasta laget av løvetannstilker og på syltede løvetannknopper. Bildet er av en blomstrende salat – tenk hvilken energi det er i en slik salatporsjon – dette er glad mat 🙂
7 RETTERS MIDDAG MED VÅRENS VILLE VEKSTER
Tirsdagen den 10. februar kl 18-21
Onsdagen den 11. februar kl. 11-14
Tirsdagen den 3. mars kl 18-21
Onsdagen den 4. mars kl 11-14
Dette er 4 separate kurs med fokus på mat og drikke av ville vekster som vi kan høste (våre) i vårt nærområde. Kurset er med matservering. Det kan være lurt å få med seg et slikt kurs før vi senere på våren har går ut i naturen og identifiserer disse vekstene og sammen lager noen av de tingene som blir servert på disse kursene. Kurset koster 600 kroner.
KURS DELIKATESSER AV VÅRENS BLOMSTER OG GRØNNE SPIRER
Torsdagen den 9. april kl 18-21
Fredagen den 10. april kl 11-14
Torsdagen den 7. mai kl 18-21
Lørdagen den 9. mai kl 14-17
Tirsdagen den 19. mai kl. 18-21
Torsdgen den 21. mai kl 18-21
Dette er 6 separate kurs, der vi lærer å identifiserer noen ville spiselige vekster, vi smaker på på noen delikatesser jeg har laget og til slutt lager alle selv noen glass med godsaker som de får med seg hjem.
Kurset koster 600 kroner.
I løpet av våren er det mange forskjellige viltvoksende godsaker som i tur og orden stikker opp hodet fra bakken og bare venter på å bli høstet. Grønt, godt og gratis fra grøftekanten – vekster som bare strutter av sunnhet og livskraft ! Begynn med å bruke de vekstene som du vet at er spiselige og som du sikkert kjenner igjen. Totalt finnes det flere hundre spiselige arter i vår natur. Nye smaker kan først føles litt «fremmende», men ikke gi opp, etter hvert sanser man hvor vidunderlig godt det smaker og hvor godt det gjør for kroppen. Gjør som alle topprestauranter, begynn med «ugress» på menyen. Du kan bruke dette som en liten spiss på hverdagsmaten og kanskje du etterhvert også blir så vill etter vill mat at du spiser helt vilt 7 dager i uken, hele året, i en eller annen form – det gjør vi i vår familie!
Fra juli og utover sommeren er det tid for bærkraft. Blåbær, krekling, multe, tyttebær, tranebær, einebær, aronia, rognebær mm bare venter på oss i skogen. Nå gjelder det og fylle opp vinterlagrene med våre lokale super bær.
Utover sommeren kan vi begynne og spise sesongens grønnsaker. Vi som kan høste våre egne grønnsaker er ekstra heldige, nyhøstede grønnsaker har en helt spesiell kraft. Jeg er opptatt av at vi lærer å bruke ALT det som plantene tilbyr oss og at vi oppbevarer det som vi ikke spiser med en gang på en best mulig måte. Noen eksempler. Det blir fantastisk pesto av gulrotgress. Purre oppbevares best stående. mm. mm. Men også denne tiden på året så er det lurt å spise det som «frivilligt» vokser frem mellom de dyrkede plantene, her finner vi mange ville godsaker. Kanskje naturen er så genial at vekster som trives ved siden av hverandre på åkeren også trives ved siden av hverandre på tallerken og i magen. Kanskje det skapes en fin balanse i kostholdet om man spiser disse tingene sammen.
Nå er det tidspunkt for kurs om
BÆRKRAFTIG MAT OG KONSERVERING AV SESONGENS OVERFLOD
På dette kurset blir det fokus på bruk av bær og sesongens godsaker. Hvordan bruke og konservere dette for senere bruk. Kurs datoer blir lagt ut senere
På høsten er det tid for sopp sanking – lær deg et par sopp arter hvert år og bli selvforsynt av fantastiske smaks opplevelser gjennom hele året.
Tang og tare er det siste jeg aktivt har begynt å bruke som mat. Dette er grønnsaker fra havet. Mat som naturlig bør høre hjemme i et norsk kosthold. Heldige er de som bor ved kysten og kan høste av dette ferskt, vi andre må nøye oss med det vi finner hos www.fremtidensmat.no.
TANKER KRING KOSTHOLD Brød og grøt hører også naturlig med i et nordisk kosthold. Bruker man de gamle, uforedlede kornsortene så får man i seg fullverdig mat. Også her gjelder det å bruke melet så ferskt som mulig, altså nykvernet. Enkorn, Emmer, Spelt, Nakenbygg, Svedjerug og Dala Landhvete er gamle kornsorter som flere bønder i Norge har begynt å dyrke.
Dyr som har det godt gir oss god mat, livskraftige matvarer. Egg, ost og melkeprodukter fra glade dyr gjør oss glade. Energien fra dyrene er igjen i maten. Om vi velger og spise dyr er det viktig at vi kjøper kjøtt og fisk fra dyr som har spist den maten dyr skal spise, ren, ekte mat. Jeg tenker at det også her er viktig at vi utnytter alt det gode som dyrene gir oss, koker kraft på beina, spiser innmaten osv.
Dette var noen av mine tanker kring et godt og fullverdig tilbud av matvarer.
Ved mine kurs ønsker jeg videreformidle kunnskap om hvordan vi best tar vare på og nyttiggjør oss de matressursene som er tilgjengelige for oss. Hvordan vi kan øke vår bevissthet om mat og kosthold. Vi mennesker er en del av naturen – derfor bør det være helt naturlig for oss og spise naturlig mat. Fra september og utover høsten og vinteren så serverer jeg En gang i måneden Sesongens Suppe Inspirasjons lunsjer med forskjellige diskusjons temaer og med Sesongens suppe, tilbehør og dessert på menyen.
Kursdatoer og mer om melkesyre gjæring finner du under rubrikken Melkesyregjæring.
I urte sirkelen på Øverland har vi 50-60 ulike urter, er du interessert i bruk og dyrking av urter så ta kontakt og avtal tidspunkt for besøk i urtesirkelen. Urter er vekster med konsentrert næring og smak. Urter bør være en naturlig del av maten, hver dag, hele året. På sommeren bruker jeg ferske urter på vinteren tørkede eller fra fryseren.
Angående «riktig» kosthold så tenker jeg at det er langt flere dimensjoner i dette enn hva vi er vant til og tenke Det er viktig at vi har et balansert kosthold, men dette betyr ikke at vi hver dag trenger og ha «alt» på tallerken. Det som er godt for meg er ikke nødvendigvis godt for deg. Det som er godt for meg idag er ikke nødvendigvis godt for meg imorgen. Min egen innstilling til det jeg spiser påvirker det hvordan min kropp tar imot og fordøyer maten. Bondens innstilling til det han dyrker, omsorgen for dyrene han har, påvirker det han tilbyr. Når maten er høstet, hvordan detter er gjort, påvirker maten. Hvordan maten er oppbevart, hvordan maten er tilberedt og hvordan maten serves er av betydning. I hvilken rekkefølge vi spiser ting. At vi tygger maten godt, nyter maten. Hva vi drikker med maten. Alt dette er temaer jeg ønsker å få opp i vår bevissthet, temaer som jeg ønsker å formidle informasjon om og som jeg selv ønsker å lære mer om.
Veldig hyggelig om du tar kontakt om dette er temaer du også er opptatt av 🙂
La oss sammen gå inn i en helt ny verden av mat-bevissthet og smaks opplevelser.
rita@solskinnet.no, sms til 908 77 053 eller FaceBook Solskinnet Events