Urtesalt av løpstikke, brennesle mm

Det er urolig enkelt og lage sin egen urte/ugress salt. En hyggelig liten gave til seg selv og andre

Igår klippet jeg ned løpstikken som begynte og se litt pjuskete ut, plukket litt brennesle, skvallerkål og bergmynta i hagen og kjørde alt dette sammen med Maldonsalt til en tjukk masse i kjøkkenmaskinen. Nå ligger dette til tørk i badstuen. Jeg tørker det meste av urter og blomster på badstuebenken i en temperatur på ca 25 grader.

Urter og blomster skal tørkes på maks 35 grader. Har jeg store mengder av urter så tørker jeg dem in en rund urte/sopp tørker som vi har på Øverland. Mindre mengder kan utmerket tørkes hjemme i romtemperatur, i et mørkt luftigt rom. Problemet med tørking i stekeovn er at det er vanskelig og få en lav nok temperatur – altså heller i romtemperatur, for eksempel på badegulvet eller i et skap. Har man en dehydrator så er det fint og bruke fordi her kan man også stille inn temperaturen lavt nok.

Mer om tørking av mat i dehydratror kommer etterhvert her i bloggen. Håkon skal i august på sin årlige tur ut i villmarken så snart begynner jeg med storproduksjon av tørket mat til ham.

Men nå er det urtesalt som er til tørk. Jeg liker best og kjøre urtene og salten sammen til en masse før jeg legger det til tørk, da trekker salten til seg smaksstoffer på en helt annen måte en om man først tørker urter og så blander det med salt. Jeg syns Maldonsalt er den salten som er best på smak derfor bruker jeg det. Man kan også bruke annen god og ren havsalt (altså salt uten antiklumpmiddel) . Himalaia salt/rosa salt er så hard i konsistensen at jeg syns ikke den trekker til seg urtesmaken på samme måte som Maldonsalt gjør. Om man vil lage urtesalt med himalaia salt så tørk urtene først og bland sammen med saltet når urtene er tørre.

Min ferdige urtesalt har en ganske ganske grov i konsistensen, jeg liker og knuse satet først når jeg setter det i maten, men om man vil så kan man kan jo også pulverisere det helt smått slik som de urtesaltene er som man kjøper i butikken.

Det er morsomt og eksperimentere med forskellige urte/ugress/blomster salter.   Har smakt på en ren løvetann salt og det var veldig godt det også. Altså lag din egen salt av det du har tilgjengelig !  Eksprimenter gjerne med de urtene som naturen tilbyr oss gratis, wild herbs, som det heter på engelsk, lykke til 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *