Melkesyregjæring av squash overflod

Da ble det et kjempe squash år på Øverland Andelslandbruk igjen i år, vi kan kose oss med meterlange squasher i varierte farger, virkelig bruke fantasien og finne ut hva disse monstrene kan brukes til.

En annen godsak som nå bugner og tiltrekker seg en masse humler og bier, er brokkoli som har begynt å blomstre. Det er fantastisk at biene får kose seg med slik delikatesse men dette er god mat for oss også. Så lenge du kan brekke stilken lett av og ser at hele stilken er grønn så er brokkolien fin til mat. Når den innerste delen av stilken er hvit så er blomstringen gått for langt og det smaker treent. Selv syns jeg nesten det er penere med grønn-gul blomstrende brokkoli på tallerken enn den grønne knoppene, og så blir jeg jo ekstra glad når jeg kan bruke noe som ellers blir ødelagt. En annen fordel ved at vi høster bort de blomstrende skuddene er at det da fortløpende vokser opp nye sideskudd som vi etter noen uker kan høste av. Men høster du av disse blomsterbrokkoliene så bør du bruke dem med en gang du kommer hjem, prosessen fortsetter i kjøleskapet og neste dag kan det være for seint.

Den tredje godsaken som nå ligger og pryder komposthaugen og åkerkantene er løk stilker! Selv er jeg vokst opp med å spise hele løken inklusive stilken. Jeg har alle år plukket med meg hjem mengder med løk stilker som jeg har fryst ned i små poser til bruk over vinteren. Ifjor melkesyre gjæret jeg et glass med løk stilker og dette ble et fantastisk liten godsak til å nyte sammen med maten. (løk stilker, salt og startkultur)

Men akkurat nå er disse 3 ingrediensene i overflod og derfor ypperlige ingredienser til å legge i melkesyrekrukke eller glass. For 10 dager siden melkesyret jeg et glass med squash og brokkoli og allerede nå er produktet godt og vi er igang med å spise av den.

Melkesyre gjæret squash-blomsterbrokkoli. Brukte samme fremgangsmåte som ved melkesyre gjæring av agurk eller «pickles». Squash og brokkoli ble kuttet opp i biter og lagt i glass sammen med dill, estragon, hvitløk og litt sennepsfrø. La også i noen solbær blad og vinblad som inneholder garvesyre (tanniner), dette holder agurk/squash mer sprø. (her kan du også bruk bringebær blad eller blad fra eiketrær).  Helte over saltlake (2%) og et par ss startkultur (brukte væske fra annet melkesyret) slik at alt ble dekket av væske. På toppen la jeg et lite glass for å holde alle grønnsakene under væskenivå. Dette har stått 10 dager og godgjort seg på kjøkkenbenken i den deilige sommervarmen. Nå er glasset i kjøleskapet med lokk på. Smaker allerede godt men blir nok bedre etterhvert..hvis det er noe igjen..

Inspirert av dette så har jeg også fylt opp 2 store 7.5 liters krukker med mye squash og litt brokkoli, løk stilker og en herlig blanding av masse ulike urter fra Øverland, dette skal få godgjøre seg lenger og blir servert på høsttakkefesten.

 I et annet glass på kjøkkenbenken står det en melkesyret squash salsa eller squash chutney.. hva man nå ønsker å kalle det. I tillegg til squash så inneholder den løkstilker, salt, ingefær, hvitløk og chili, alt kjørt sammen i mixer til en pure og tilsatt litt startkultur . Dette har nå boblet i tre dager og blir en del av middagsserveringen allerede ikveld, men er nok litt «hard» fremdeles så den skal få godgjøre seg videre på kjøkkenbenken noen dager.

En del av dette skal også snart i dehydrator og bli turmat til guttene mine som snart skal ut på årets etappe av «grensesømmen». Tørket melkesyret squash chutney kan brukes som krydder på annen mat eller bløtlegges og brukes som en siderett.

La oss bli inspirert til å bruke ALT det som er i sesong og få det ned på glass og krukker 🙂

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer til “Melkesyregjæring av squash overflod”

  1. Dette har jeg lyst til å prøve!
    Jeg lurte litt på dette med startkultur. Kan jeg bruke vannkefir som startkultur?
    Jeg tror jeg har litt myse i fryseren, d er vel også en startkultur. Skal jeg bruke like mye som du skrev i
    oppskriften din?

    Og hvordan er det å melkesyregjære grønnkål /palmekål? Burde den få frostnatt først?

    Veldig takknemlig for svar.
    Har en bugnende åker og trenger litt inspirasjon til å komme i gang med melkesyregjæring.

    1. Heldige deg med overflod av grønnkål 🙂
      Dessverre har jeg ikke erfaring med vannkefir som startkultur (prøv og fortell meg hvordan det går). Det jeg foreslår er at du først lager deg en sats med melkesyret der du ikke trenger startkultur (der du klarer og presse ut væske fra grønnsakene) så bruker du litt av dette som startkultur når du lager satser med grønnsaker som du ikke kan presse væske ut fra. Kjøp en hodekål i butikken og lag en liten sats med dette blandet med grønnkål/palmekål og annet du har.. Etter noen dager har du en fin startkultur til neste sats.
      Angående grønnkål og palmekål så kan de fint melkesyres og det blir kjempe godt, men her anbefaler jeg også tørking som konserverings metode. Tørket blir det utrolig godt som både snacks men også som ingrediens i og strø over annen mat.

  2. Takk for svar!
    Da får jeg ut i åkeren å se om en av kålene er klar for å brukes.

    Tørke grønnkål skal jeg prøve, jeg har en tørke 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *