Melkesyregjæring av Chili

I oktober spurte en venninne om vi sammen kunne melkesyregjære en bærepose  med chili som hun nettopp hadde høstet. Fra før hadde jeg brukt litt, både tørket og frisk chili som krydder i melkesyre gjæring, men aldri tenkt på å melkesyre ren chili.

Vi leste på nettet at chili trenger tid før å virkelig komme til sin rette, så noen av glassene har blitt stående i kjøleskapet til idag (ca 5 måneder) , når det i FaceBook gruppen for Melkesyregjæring dukket opp et spørsmål om hvordan chili oppfører seg når den er melkesyre gjæret, noen hadde den erfaringen at prosessen ikke startet som forventet. Til middag ikveld åpnet vi det minste glasset på bildet – og det stemmer , chili oppfører seg ikke som annet jeg har melkesyret jeg heller.

  Fra begynnelsen:

Vi kuttet opp og fylte en stor 7.5 liters krukke med nepe, litt andre grønnsaker og en hel del chili. Krukken ble plassert i varmt noen dager så i romtemperatur og litt kjøligere en normal romtemperatur frem til jul. Så tømte vi over innholdet i mindre glass som vi delte bland venner og oss selv. Jeg la mine glass i kjøleskapet og oppdaget at det faktisk boblet en hel del i glassene fremdeles, måtte sette dem på fat slik at væske ikke rant i kjøleskapet. Begynte å bruke av disse og det smakte veldig godt. Disse glassene oppfører seg helt normalt idag.

I et pickl-it glass la vi ned chili, litt ingefær og sitronskall, som vi kjørte smått i kjøkkenmaskin sammen med salt og litt startkultur (væske fra gammelt melkesyre gjæret). Dette sto på kjøkkenbenken og i et par uker, mener å huske at det var normal bobleaktivitet her. Etterpå trengte jeg pickl-it glasset til noe annet så jeg flyttede over chilien i andre glass og la dette i kjøleskapet. Det midterste glasset på bildet. Dette glasset har jeg ikke enda åpnet men det ser godt ut.

I et glass la vi ned hele chili biter, startkultur og saltvann. Dette sto på kjøkkenbenken et par uker. Det boblet ikke veldig mye, og etter et par uker tømte jeg innholdet i små glass som ble lukket igjen og satt i kjøleskapet. Når jeg idag tok frem det lille glasset ser jeg at det er et lag med grums på bunnen av glasset, og når vi åpnede lokket så startet en voldsom aktivitet i glasset,  masse, masse små bobler, som dere ser på bildet. Altså 5 måneder etter at produktet er laget så startet en enorm bobling når jeg åpnet glasset – dette har jeg ikke opplevd med noe annet jeg har melkesyret.

 

 

 

 

Produktet smakte fantastisk godt, passe hot, nydelig konsistens og smak. Deilig chili toppet middagen !

Eventyret med chili fermentering fortsetter… skal gi rapport om det er noe spennende nytt som skjer etterhvert.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *