Melkesyregjærede grønnsaker og annen fermentert mat

 

Velkommen inn i en verden av mat som bobbler av livskraft  og energi. Melkesyregjærende grønnsaker og andre gjærede/fermenterte produkter, laget hjemme på kjøkkenet, smaker vidunderlig godt! Har man en gang fått sansen for slik mat vil kroppen bare ha mer av det 🙂

MELKESYREGJÆRET mat og drikker hjelper oss til å få vårt «indre system» i orden. Mange av dagens helseproblemer (både fysiske og psykiske) kommer av at vi har en fordøyelse som ikke fungerer optimalt – denne typen mat er fantastisk godt både for gane og mage. Dette er probiotika som bygger opp oss, vår fordøyelse og vårt immunforsvar.

Dette er en av de store mat trendene i verden akkurat nå. Eller slik som Dagens Næringsliv uttrykte det «Kontrollert forråtnelse» er noe som er i ferd med å invadere verdens kjøkkenbenker og topprestauranter. VG valgte og kalle dette «Den nye trendy bakteriematen». Men egentlig er ikke dette noe nytt, dette er noe som menneskene i alle kulturer har har gjort gjennom alle tider … det er bare vi i vår moderne travle tid som har «glemt» hvordan man på en ekte, ærlig måte tilbereder og konserverer sin mat, uten alskens tilsetning og konserverings midler.

Melkesyregjæring er en fantastisk konservering- og videreforedlingsmetode for grønnsaker og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melksyregjæret hodekål (Sauerkraut) , men alt av grønnsaker kan brukes og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker og ville vekster blir veldig godt.

På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier og andre mikroorganismer. Ved melksyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives og der andre uønskede organismer blir utkonkurrert.  Grønnsakene får et fantastisk aroma og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares eller til og med økes. Dette er faktisk den eneste konserverings metoden som beholder alle næringsstoffer i maten. Melkesyregjærede grønnsaker har et høyt innehold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «Probiotika» for vårt tarmsystem. Forsterker immunforsvaret og hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser. mm , mm.

Hjemmelaget kefir, en styrkende kombucha drikk, baking med surdeig er andre eksempel på mat som er laget med hjelp av levende mikroorganismer, som alle enkelt kan lage på sitt eget kjøkken. Når man en gang har fått taket på dette så er det gøy og gå videre med å lage sin egen sennep, ketchup og andre delikatesser. Etterhvert blir dette en helt ny verden av mat og smaksopplevelser. «the future of food», «the machinery of flavor», «det er som å få en uendelig rekke nye verktøy i verktøykassen, vi har bare utforsket en promille av mulighetene» – er andre utsagn om mat tilberedt på denne måten. 

På et nybegynner kurs lærer du hvordan du enkelt kan melkesyre i Norgesglass på ditt eget kjøkken. Du trenger ikke noe annet en et stort norgesglass, gode grønnsaker, salt, krydder og litt tålmodighet. På kurset får du smake på forskjellige melkesyrede grønnsaker og på Kefir, og  Kombucha som er andre  fermenterte delikatesser.

Nybegynner kurs:

Tirsdag 13. januar kl. 18-21

Onsdag 14. januar kl 11-14

Halden – Tirsdag 20. januar kl. 18-21

Tirsdag 24. februar kl 18-21

Onsdag 25. februar kl. 11-14

Kurset koster 1.200 kroner.

Er du student eller har dårlig råd ta kontakt så skal du få kurset billigere. Repetisjon av kurset koster 600 kr.

Jeg forteller om melkesyregjæring og annen fermentert mat, du får smake på noen ferdige produkter og til slutt lager alle seg selv et glass med melkesyregjærede grønnsaker som du får med deg hjem. Du får også et glass med te med en kombuchamor og et glass med kefirkorn i melk.

Videregående kurs:

Onsdag 21 januar kl 11-14

Torsdag 22. januar kl 18-21

Torsdag 26. februar kl 11-14

Kurset koster  1.200.

Er du student eller har dårlig råd ta kontakt så skal du få kurset billigere.

På videregående kurs lærer du mer om fermentering, og vi lager sammen noen fermenterte produkter som er i sesongen. Her blir det en «videregående» fokus, kurset er for deg som allerede er igang med melkesyregjæring men har spørsmål og ønsker å lære mer. Ta gjerne med noe du selv har melkesyregjæret som vi alle kan få smake på og/eller glass som du er usikker på.

Jeg holder også gjerne BESTILLINGS KURS FOR GRUPPER, ta kontakt om du ønsker kurs der du bor.

her er et bilde av alle mine «boblende barn» som jeg har på kjøkkenet for øyeblikket, i bakgrunnen glass med melkesyret rødbet, rødkål, gulrot, kålrot mm. I midten et glass med kefir, Kombucha (en te sopp) og i forgrunnen en gammel surdeigs kultur.  

 

Min store inspirasjonskilde til fermentering er Sandor Katz, i boken Wild Fermentation  sier han :

«This book is my song of praise and devotion to fermentation. For me, fermentation is a health regimen, a gourmet art, a multicultural adventure, a form of activism, and a spiritual path, all rolled into one.»

Velkommet på kurs for å lære mer om denne vidunderlige verden, det store eventyret og mysteriet, fermentering ! 


 

p

span style=»color: #800000;»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Energi påfyll og matnyttige kurs