Heksemor har kurven klar … vårens villskap og sesongens fermeteringsprosjekt

Kjære alle sammen. Nå er vi midt inne i den tiden da man kan sitte og nyte alle de gode smakene man har konservert til vinteren og kose seg med å planlegge årets høste og konserverings prosjekter 🙂 Akkurat nå gjelder det jo å tømme glass, krukker, fryser og skap slik at det blir plass til sesongens nye godsaker. Det er ikke lenge før vi kan gå ut i naturen og høste vårens første spirer. Det gjelder å ha kurven klar til å fylles opp …

Her er bilder er to litt ville lunsjer, som kanskje gir deg inspirasjon til å selv gå ut og høste vårens villskap.

pasta med brennesle og ramsløkknopper

Lunsjen med brødskiver besto av surdeigs brød med selv høstet karve som krydder. På den ene brødskiven var det bønne-granskudd pålegg (kokte kindey bønner blandet med granskuddolje, en neve med granskudd fra fryseren og rosa salt, la dette stå og godgjøre seg over natten så kommer smakene bedre frem, setter du i et par ss med kombucha eller myse i bønnene og lar de stå i romtemperatur over natten får du en deilig lett fermentert bønne pålegg). På toppen av brødskiven er det tørket engkarse (blader og blomster knust smått i morter, og med noen hele blomster på toppen).  Granskudd olje lager jeg slik at jeg fyller opp glass med granskudd, heller over en god olje og lar dette stå i kjøleskapet noen måneder før jeg begynner å bruke av det. Oljen er nydelig og spesielt godt sammen med vilt, granskuddene smaker fantastisk på brødskive og i salater mm.

På den den andre brødskiven var det ost med syltede løvetannknopper (se tidligere innlegg) og melkesyregjæret sylteagurk (laget i september med dill kroner og pepperrot som krydder). Mellom brødskivene på bildet ser du melkesyre gjærede rotgrønnsaker og ville vekster (se tidligere innlegg). Det rosa og oransje innslagene er geleer. Den rosa er rosesaft gele. Den oransje laget jeg på kombucha som jeg blandede med saft av tindved, det ble en nydelig syrlig smak i kombucha-tindved geleen.  

Den andre lunsjen var speltpasta kokt sammen med et par never tørket brennesle, til slutt blandet jeg i en stor klatt med godt smør, engkarse, ramsløk knopper og blomster. Ramsløk knopper, blomster, gressløk og gressløk blomster fra fryseren er faste innslag i maten hos oss gjennom hele vinteren – kjøper sjeldent løk på vinteren. Når jeg ønsker løk smak så bruker jeg dette eller melkesyre gjærede løk stilker.

Etter at en av lunsjene var spist gikk Ineke og jeg til Øverland for å sjekke hvordan det sto til sesongens fermenterings prosjekt. Det er ikke bare mat som fermenteres, denne gangen skulle vi sjekke hvordan det sto til med buntene av LIN som vi hadde lagt på snøen for å «røytes» = fermenteres.  Lin «rykkes opp» fra bakken på høsten og så skal  linen røyte for at fibrene skal løsne fra veddelene i stråene. All sne var borte så det er mulig at dette linet var litt «over røytet». Nå er linen lagt i bunter og hengt opp til tørk på stabburet. (Bildet av lin som henger til tørk er tatt før vi la det ut til røyting).  De neste fasene for er «bråking», «skaking», «hekling» og «spinning» før vi lin tråd som er klar til veving.  Ifjor ble det laget noen små håndkle av lin fra Øverland – i år ønsker vår lin-dronning Ineke å lage seg en vest av Øverland lin. Når man erfarer hvor mye arbeid det ligger bak hver meter av lin tråd får man en helt ny syn på klærne vi bærer. La oss verdisette og ta bedre vare på våre klær og tekstiler.  Gamle håndverks tradisjoner bør frem igjen. Veien «fra frø til fashion» er lang – men veldig lærerik og inspirerende <3

lin som ligger til røyting

Håper dette innlegget gir dere litt inspirasjon til å selv sette igang med å høste og bruke av alt det fantastiske som den norske naturen gir oss av mat …og for dere som har tilgang til jord – tenk på lin, som gir oss nydelige blomster, god olje og materiale til tekstiler og tøy.  

 

Heksemor har kurven klar … Kanskje det bor en liten heksespire i deg også ? … Heksehilsen fra Rita 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *